Hvad Betyder Blænde?

20/10/2020 11:02
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i dit objektiv, der styrer og regulerer, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på kameraets sensor.

Blænden er altså den åbning, som du justerer på, alt efter hvor meget lys du vil have på dit billede, når du trykker på udlæseren og tager dit billede.

Det betyder din blænde for dit billede

Blænden angives i 100-dele, hvor tallet angives som en brøk med et f foran sig. F'et står for focal length, hvilket er objektivets brændvidde.

Du har som regel disse blændetrin, når du tager billeder:

  • f/1.4
  • f/2.0
  • f/2.8
  • f/4.0
  • f/5.6
  • f/8.0
  • f/11
  • f/16
  • f/22

Forholdet mellem blænderne er enten en fordobling eller en halvering. Her er tommelfingerreglen, at jo lavere f-nummer, jo mere koster objektivet. 

Når du tager med en stor blænde - altså et lavt blændetal, så vil objektivet sende mere lys ind på sensoren. Tager du billeder med den indstilling, så får du en mindre dybdeskarphed - altså en sløret baggrund.

Tager du billeder med en lille blænde (altså et højt f-tal), så får du mindre lys ind på sensoren. Her vil du opleve en større dybdeskarphed på billedet.

Indstillingen af blænden afspejler, hvor meget lys der er der, hvor du tager dit billede. Det er dog nødvendigt at tage billeder med en høj blænde, når der er tale om motiver i bevægelse. Tager du billeder her med en for lav blænde, så vil billedet virke sløret ud uskarpt - og ikke kun baggrunden.

Hvis du er i tvivl om dybdeskarpheden, så tænk i retning af fokusering. Ved en lille dybdeskarphed vil det, som du fokuserer på står skarpest, mens alt andet vil være sløret. Ved en høj dybdeskarphed vil det meste af billedet stå lige skarpt.

Tak for støtten

Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af elektronik i alle genrer. Se eksempelvis deres udvalg af alt lige fra en internet forstærker til et smart gaming tastatur eller måske et nyt sæt apple AirPods.

Flere indlæg

Hvad er Super 16?

17/05/2022 10:41
Billede: Pixabay, FreeCreativeStuff

Super 16 er et kamera, der er historisk populært og også økonomisk ved brug til billeder eller små film.

Sådan et kamera bliver ofte brugt til industriel- eller uddannelsesmæssige film, men e…

Hvad er Super 8?

17/05/2022 10:21
Billede: Pixabay, Broadmark

Mange forbinder nok Super 8 med en film, hvor unge mennesker oplever en togulykke, som virker mistænkelig, mens de selv er igang med at filme en film på deres kamera.

Og faktisk hedder det ka…

Hvad er Auto focus?

01/04/2022 13:24
Billede: Pixabay, Pexels

Autofokus er et elektronisk element, som vi alle mere eller mindre er i kontakt med på daglig basis. Skal du eksempelvis tage et billede, så kommer der altid en lille firkant op på dit kamera, som …

Hvad er det bedste kamera fra Sony?

01/04/2022 11:58
Billede: Pixabay, Hans

Kigger vi på det bedste kamera fra Sony anno 2022, hedder det Sone A7 III. Kameraet ligger i øjeblikket på 5.pladsen ud af 10.

Det er et kamera med høj kvalitet og er lynhurtig. Det er spej…

Hvad er en Selvudløser?

01/03/2022 11:31
Billede: canva.com

En selvudløser var førhen en separat enhed som kunne kobles til kameraer af forskellige typer, og på den måde kunne man trykke på en knap væk fra kameraet for at tage et billede.

Dette var fo…

Hvad er RGB? - Her er forklaringen

18/11/2021 10:44
Billede: Pixabay

Hvad er RGB? - RGB er et farvesprog som består af de primære farver som er rød, grøn og blå, hvor farverne blandes med hinanden på forskellige måder for at skabe nye farver.