Hvad Betyder Blænde?

20/10/2020 11:02
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i dit objektiv, der styrer og regulerer, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på kameraets sensor.

Blænden er altså den åbning, som du justerer på, alt efter hvor meget lys du vil have på dit billede, når du trykker på udlæseren og tager dit billede.

Det betyder din blænde for dit billede

Blænden angives i 100-dele, hvor tallet angives som en brøk med et f foran sig. F'et står for focal length, hvilket er objektivets brændvidde.

Du har som regel disse blændetrin, når du tager billeder:

  • f/1.4
  • f/2.0
  • f/2.8
  • f/4.0
  • f/5.6
  • f/8.0
  • f/11
  • f/16
  • f/22

Forholdet mellem blænderne er enten en fordobling eller en halvering. Her er tommelfingerreglen, at jo lavere f-nummer, jo mere koster objektivet. 

Når du tager med en stor blænde - altså et lavt blændetal, så vil objektivet sende mere lys ind på sensoren. Tager du billeder med den indstilling, så får du en mindre dybdeskarphed - altså en sløret baggrund.

Tager du billeder med en lille blænde (altså et højt f-tal), så får du mindre lys ind på sensoren. Her vil du opleve en større dybdeskarphed på billedet.

Indstillingen af blænden afspejler, hvor meget lys der er der, hvor du tager dit billede. Det er dog nødvendigt at tage billeder med en høj blænde, når der er tale om motiver i bevægelse. Tager du billeder her med en for lav blænde, så vil billedet virke sløret ud uskarpt - og ikke kun baggrunden.

Hvis du er i tvivl om dybdeskarpheden, så tænk i retning af fokusering. Ved en lille dybdeskarphed vil det, som du fokuserer på står skarpest, mens alt andet vil være sløret. Ved en høj dybdeskarphed vil det meste af billedet stå lige skarpt.

Tak for støtten

Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af elektronik i alle genrer. Se eksempelvis deres udvalg af alt lige fra en internet forstærker til et smart gaming tastatur eller måske et nyt sæt apple AirPods.

Flere indlæg

Hvad er en drone?

07/03/2021 21:48
Billede: Pixabay

Droner er blevet mere og mere almindelige. Vi ser dem på film, hos udstyrs-nørderne, ved militæret og mange andre steder. Men hvad er en drone egentlig? Dette er det spørgsmål, vi vil besvare i det…

Hvad er full frame?

14/12/2020 09:35
Billede: Pixabay

Hvad er full frame? Full frame bruges i forbindelse med kameraer, hvor det dækker over, hvor stor sensoren i et digitalkamera er. 

Læs mere om hvad full frame er, samt hvordan et full …

Hvad betyder DSLR?

14/12/2020 09:23
Billede: Pixabay

Hvad betyder DSLR? DSLR er et digitalkamera, der bruger et objektiv. SLR står for single lens reflex, så et DSLR står for digital single lens reflex.

DSLR-kameraerne kom på banen i begyndel…

Hvad er JPEG?

10/12/2020 14:37
Billede: Pixabay

JPEG er et af de mange filformater, som bruges til at gemme billeder i. JPEG er især anvendt til at komprimere billeder, der skal bruges digitalt.

JPEG står for Joint Photographic Experts G…

Hvad er et SD-kort?

20/10/2020 10:38
Billede: Pixabay

SD-kort er et hukommelseskort, der populært bruges i kameraer og andre enheder med en kortlæser. SD-kort er flashlager, der dermed isættes i en kortlæser.

SD-kort findes i dag i flere udgav…

Skal man bruge blitz?

19/10/2020 11:26
Billede: Pixabay

Hvis du ikke har styr på, hvordan du bruger blitzen korrekt på dit kamera, så skal du lade være med at bruge blitzen. For blitzen er uden tvivl et af de elementer på et kamera, der oftes bruges for…