Hvad Betyder Lukketid?

16/10/2020 11:28
Billede: Pixabay

Lukketid er længden på blændens åbning, når du tager et billede. Lukketiden angiver, hvor hurtigt blænden lukker - og dermed hvor meget lys der kommer ind, når du klikker på udløseren.

Lukketiden angives ofte i x-antal dele af et sekund. Blænden på objektivet afgør, hvor meget lys sensoren bliver eksponeret for, mens lukketiden bestemmer, hvor længe den bliver eksponeret for den mængde lys. Til sammen styrer de to selve belysningen af dine billeder - og dermed også detaljegraden og dybdeskarpheden i billederne. 

Hurtig eller langsom lukketid, hvad skal jeg vælge?

De færreste skal op i de langsomste lukketider. For de fleste gælder det, at man skal bruge en lukketid mellem 1/8000 og 1/500 sekund. De fleste lukketider ligger mellem 1/4000 og op til 30 sekunder.

Skal du tage billeder af hurtige bevægelser - som for eksempel sport, så skal du have en hurtig lukketid. Brug her minimum 1/500 eller hurtigere, når du skal tage billederne.

Det er dog ikke bare at skyde løs, for der skal også være et sammenhæng mellem brændvidden og lukketiden. Her skal din lukketid som udgangspunkt altid være hurtigere end din brændvidde. Brændvidden er afstanden mellem linsen og sensoren.

Hvis du er i tvivl om, hvad lukketiden gør for dit billede, så prøv at tag billeder af det samme med en fast blænde, hvor du løbende justerer lukketiden. Det giver dig et godt udgangspunkt for at sammenligne og se, hvad lukketiden gør for dit billede. Du kan derefter bedre vælge den korrekte lukketid, når du ønsker en bestemt effekt på dit billede. 

Flere indlæg

Er Auto focus nødvendigt? Få svaret her

28/06/2021 15:36
Billede: Pexels.com

Står du og skal vælge mellem to forskellige kameraer, hvoraf den ene af de to har Auto focus og det andet ikke har. I dette indlæg vil jeg forklare om Auto focus er nødvendigt. Find svaret forn…

Hvad er en drone?

07/03/2021 21:48
Billede: Pixabay

Droner er blevet mere og mere almindelige. Vi ser dem på film, hos udstyrs-nørderne, ved militæret og mange andre steder. Men hvad er en drone egentlig? Dette er det spørgsmål, vi vil besvare i det…

Hvad er full frame?

14/12/2020 09:35
Billede: Pixabay

Hvad er full frame? Full frame bruges i forbindelse med kameraer, hvor det dækker over, hvor stor sensoren i et digitalkamera er. 

Læs mere om hvad full frame er, samt hvordan et full …

Hvad betyder DSLR?

14/12/2020 09:23
Billede: Pixabay

Hvad betyder DSLR? DSLR er et digitalkamera, der bruger et objektiv. SLR står for single lens reflex, så et DSLR står for digital single lens reflex.

DSLR-kameraerne kom på banen i begyndel…

Hvad er JPEG?

10/12/2020 14:37
Billede: Pixabay

JPEG er et af de mange filformater, som bruges til at gemme billeder i. JPEG er især anvendt til at komprimere billeder, der skal bruges digitalt.

JPEG står for Joint Photographic Experts G…

Hvad betyder blænde?

20/10/2020 11:02
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i dit objektiv, der styrer og regulerer, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på kameraets sensor.

Blænden er altså den åbning, som du justerer på, alt …