Hvad Betyder Lukketid?

16/10/2020 11:28
Billede: Pixabay

Lukketid er længden på blændens åbning, når du tager et billede. Lukketiden angiver, hvor hurtigt blænden lukker - og dermed hvor meget lys der kommer ind, når du klikker på udløseren.

Lukketiden angives ofte i x-antal dele af et sekund. Blænden på objektivet afgør, hvor meget lys sensoren bliver eksponeret for, mens lukketiden bestemmer, hvor længe den bliver eksponeret for den mængde lys. Til sammen styrer de to selve belysningen af dine billeder - og dermed også detaljegraden og dybdeskarpheden i billederne. 

Hurtig eller langsom lukketid, hvad skal jeg vælge?

De færreste skal op i de langsomste lukketider. For de fleste gælder det, at man skal bruge en lukketid mellem 1/8000 og 1/500 sekund. De fleste lukketider ligger mellem 1/4000 og op til 30 sekunder.

Skal du tage billeder af hurtige bevægelser - som for eksempel sport, så skal du have en hurtig lukketid. Brug her minimum 1/500 eller hurtigere, når du skal tage billederne.

Det er dog ikke bare at skyde løs, for der skal også være et sammenhæng mellem brændvidden og lukketiden. Her skal din lukketid som udgangspunkt altid være hurtigere end din brændvidde. Brændvidden er afstanden mellem linsen og sensoren.

Hvis du er i tvivl om, hvad lukketiden gør for dit billede, så prøv at tag billeder af det samme med en fast blænde, hvor du løbende justerer lukketiden. Det giver dig et godt udgangspunkt for at sammenligne og se, hvad lukketiden gør for dit billede. Du kan derefter bedre vælge den korrekte lukketid, når du ønsker en bestemt effekt på dit billede. 

Flere indlæg

Hvad er Super 16?

17/05/2022 10:41
Billede: Pixabay, FreeCreativeStuff

Super 16 er et kamera, der er historisk populært og også økonomisk ved brug til billeder eller små film.

Sådan et kamera bliver ofte brugt til industriel- eller uddannelsesmæssige film, men e…

Hvad er Super 8?

17/05/2022 10:21
Billede: Pixabay, Broadmark

Mange forbinder nok Super 8 med en film, hvor unge mennesker oplever en togulykke, som virker mistænkelig, mens de selv er igang med at filme en film på deres kamera.

Og faktisk hedder det ka…

Hvad er Auto focus?

01/04/2022 13:24
Billede: Pixabay, Pexels

Autofokus er et elektronisk element, som vi alle mere eller mindre er i kontakt med på daglig basis. Skal du eksempelvis tage et billede, så kommer der altid en lille firkant op på dit kamera, som …

Hvad er det bedste kamera fra Sony?

01/04/2022 11:58
Billede: Pixabay, Hans

Kigger vi på det bedste kamera fra Sony anno 2022, hedder det Sone A7 III. Kameraet ligger i øjeblikket på 5.pladsen ud af 10.

Det er et kamera med høj kvalitet og er lynhurtig. Det er spej…

Hvad er en Selvudløser?

01/03/2022 11:31
Billede: canva.com

En selvudløser var førhen en separat enhed som kunne kobles til kameraer af forskellige typer, og på den måde kunne man trykke på en knap væk fra kameraet for at tage et billede.

Dette var fo…

Hvad er RGB? - Her er forklaringen

18/11/2021 10:44
Billede: Pixabay

Hvad er RGB? - RGB er et farvesprog som består af de primære farver som er rød, grøn og blå, hvor farverne blandes med hinanden på forskellige måder for at skabe nye farver.