Hvad Betyder RAW?

16/10/2020 11:14
Billede: Jumpstory

RAW er det rå billedformat. Formatet er en fællesbetegnelse for alle de rå billedformater og er universal for alle kameraproducenter. 

Når dit billede er RAW, så er det ikke bearbejdet på nogen måde, som billederne er det, når de foreksempel er taget/gemt som jpeg.

Skal jeg tage billeder i RAW?

Der er både fordele og ulemper, når du tager billeder i RAW. Fordelene er, at du ikke får nogen kvalitetstab, som du kan få, hvis du gemmer billedet i et bestemt format. Du har nemlig langt flere data til rådighed i billedet, når du tager det i RAW.  Netop det gør, at det er bedre med et billede i RAW, når du skal efterbehandle billedet.

Ulempen er, at RAW-filerne fylder væsentligt mere, end billederne gør det i f.eks. jpeg. Når du tager billeder i RAW, så fylder det samtidig også hurtigere bufferen i dit kamera. 

Dette er dog oftest til at overkomme, hvis du har et stort hukommelseskort i kamera. RAW-filerne fylder nemlig op til seks gange så meget som en jpeg-fil. Så en RAW-fil kan nemt fylde  op til 40 MB. Er du afsted på en opgave, så vil det være en god ide med et SD-kort på minimum 128 GB eller mere, så du ikke hele tiden skal skifte kort.

Flere kort i tasken er også altid en god ide - især hvis du skyder mange billeder - og gerne vil skyde dem i RAW.

Udfordringen for de fleste ligger nok i, at RAW kræver bestemte former for software, for at du kan redigere i det. Det er nemlig ikke alle billedbehandlingsprogrammer, der kan redigere RAW-filer.

Flere indlæg

Hvad er Super 16?

17/05/2022 10:41
Billede: Pixabay, FreeCreativeStuff

Super 16 er et kamera, der er historisk populært og også økonomisk ved brug til billeder eller små film.

Sådan et kamera bliver ofte brugt til industriel- eller uddannelsesmæssige film, men e…

Hvad er Super 8?

17/05/2022 10:21
Billede: Pixabay, Broadmark

Mange forbinder nok Super 8 med en film, hvor unge mennesker oplever en togulykke, som virker mistænkelig, mens de selv er igang med at filme en film på deres kamera.

Og faktisk hedder det ka…

Hvad er Auto focus?

01/04/2022 13:24
Billede: Pixabay, Pexels

Autofokus er et elektronisk element, som vi alle mere eller mindre er i kontakt med på daglig basis. Skal du eksempelvis tage et billede, så kommer der altid en lille firkant op på dit kamera, som …

Hvad er det bedste kamera fra Sony?

01/04/2022 11:58
Billede: Pixabay, Hans

Kigger vi på det bedste kamera fra Sony anno 2022, hedder det Sone A7 III. Kameraet ligger i øjeblikket på 5.pladsen ud af 10.

Det er et kamera med høj kvalitet og er lynhurtig. Det er spej…

Hvad er en Selvudløser?

01/03/2022 11:31
Billede: canva.com

En selvudløser var førhen en separat enhed som kunne kobles til kameraer af forskellige typer, og på den måde kunne man trykke på en knap væk fra kameraet for at tage et billede.

Dette var fo…

Hvad er RGB? - Her er forklaringen

18/11/2021 10:44
Billede: Pixabay

Hvad er RGB? - RGB er et farvesprog som består af de primære farver som er rød, grøn og blå, hvor farverne blandes med hinanden på forskellige måder for at skabe nye farver.