Hvad Betyder RAW?

16/10/2020 11:14
Billede: Jumpstory

RAW er det rå billedformat. Formatet er en fællesbetegnelse for alle de rå billedformater og er universal for alle kameraproducenter. 

Når dit billede er RAW, så er det ikke bearbejdet på nogen måde, som billederne er det, når de foreksempel er taget/gemt som jpeg.

Skal jeg tage billeder i RAW?

Der er både fordele og ulemper, når du tager billeder i RAW. Fordelene er, at du ikke får nogen kvalitetstab, som du kan få, hvis du gemmer billedet i et bestemt format. Du har nemlig langt flere data til rådighed i billedet, når du tager det i RAW.  Netop det gør, at det er bedre med et billede i RAW, når du skal efterbehandle billedet.

Ulempen er, at RAW-filerne fylder væsentligt mere, end billederne gør det i f.eks. jpeg. Når du tager billeder i RAW, så fylder det samtidig også hurtigere bufferen i dit kamera. 

Dette er dog oftest til at overkomme, hvis du har et stort hukommelseskort i kamera. RAW-filerne fylder nemlig op til seks gange så meget som en jpeg-fil. Så en RAW-fil kan nemt fylde  op til 40 MB. Er du afsted på en opgave, så vil det være en god ide med et SD-kort på minimum 128 GB eller mere, så du ikke hele tiden skal skifte kort.

Flere kort i tasken er også altid en god ide - især hvis du skyder mange billeder - og gerne vil skyde dem i RAW.

Udfordringen for de fleste ligger nok i, at RAW kræver bestemte former for software, for at du kan redigere i det. Det er nemlig ikke alle billedbehandlingsprogrammer, der kan redigere RAW-filer.

Flere indlæg

Er Auto focus nødvendigt? Få svaret her

28/06/2021 15:36
Billede: Pexels.com

Står du og skal vælge mellem to forskellige kameraer, hvoraf den ene af de to har Auto focus og det andet ikke har. I dette indlæg vil jeg forklare om Auto focus er nødvendigt. Find svaret forn…

Hvad er en drone?

07/03/2021 21:48
Billede: Pixabay

Droner er blevet mere og mere almindelige. Vi ser dem på film, hos udstyrs-nørderne, ved militæret og mange andre steder. Men hvad er en drone egentlig? Dette er det spørgsmål, vi vil besvare i det…

Hvad er full frame?

14/12/2020 09:35
Billede: Pixabay

Hvad er full frame? Full frame bruges i forbindelse med kameraer, hvor det dækker over, hvor stor sensoren i et digitalkamera er. 

Læs mere om hvad full frame er, samt hvordan et full …

Hvad betyder DSLR?

14/12/2020 09:23
Billede: Pixabay

Hvad betyder DSLR? DSLR er et digitalkamera, der bruger et objektiv. SLR står for single lens reflex, så et DSLR står for digital single lens reflex.

DSLR-kameraerne kom på banen i begyndel…

Hvad er JPEG?

10/12/2020 14:37
Billede: Pixabay

JPEG er et af de mange filformater, som bruges til at gemme billeder i. JPEG er især anvendt til at komprimere billeder, der skal bruges digitalt.

JPEG står for Joint Photographic Experts G…

Hvad betyder blænde?

20/10/2020 11:02
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i dit objektiv, der styrer og regulerer, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på kameraets sensor.

Blænden er altså den åbning, som du justerer på, alt …