Hvad Er Et Objektiv?

13/10/2020 11:20
Billede: Jumpstory

Et objektiv til et kamera er den linse, som du sætter på kameraet for at tage billeder. Du skal både have et objektiv og et kamerahus for at kunne tage billeder.

Dit objektiv afgør, hvor meget lys der kommer ind i dit kamera, når du trykker på udløseren, samtidig med at det styrer, hvor tæt på motivet du kommer, når du skal tage billedet.

Forstå objektivets specifikationer

Der er en række specifikationer for objektivet, som har stor indflydelse på, hvilke billeder du kan tage - og ikke mindst hvordan disse bliver. 

Brændvidde og blænde er her to meget afgørende specifikationer. Brændvidden styrer, billedvinklen. Her er der vidvinkel, normalobjektiv eller teleobjektiv. 

Vidvinkelobjektiver har normalt en brændvidde på under 50 mm. Et normalobjektiv har en brændvidde omkring 50 mm og op til 70 mm. Når du er ude i et teleobjektiv, har objektivet en brændvidde på mellem 80 og 300 mm.

Blænden på objektivet styrer lysindfaldet. Blænden er i praksis det hul, der slipper lyset ind. Blænden ses i forhold til brændvidden. Blænden angives som en bræk med brændvidden i tælleren. 

Du kan derfor have en blænde, der hedder f.eks. f/2.8 eller f/4 eller f/5. Læsmængden regnes dermed ud i forhold til billedets størrelse. Hvilken blænde du tager dit billede med, afgør hvor god dybdeskarphed du har i dit billede. 

Du skal derfor vælge dit objektiv ud fra, hvad du skal tage billeder af. Elementer som belysning, motivets bevægelighed og din mulighed for at iscenesætte og komme tæt på motivet spiller her ind. 

Objektiverne kan nemt koste det samme eller mere end selve kameraet - især hvis du skal have teleobjektiver, der giver dig mulighed for at komme tæt på motivet, selvom du står langt derfra.

Vi takker for støtten

Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af elektronik på deres webshop, heriblandt de smarte apple AirPods, gaming udstyr eller måske en LP afspiller til at genopleve dine gamle plader.

Flere indlæg

Hvad er Super 16?

17/05/2022 10:41
Billede: Pixabay, FreeCreativeStuff

Super 16 er et kamera, der er historisk populært og også økonomisk ved brug til billeder eller små film.

Sådan et kamera bliver ofte brugt til industriel- eller uddannelsesmæssige film, men e…

Hvad er Super 8?

17/05/2022 10:21
Billede: Pixabay, Broadmark

Mange forbinder nok Super 8 med en film, hvor unge mennesker oplever en togulykke, som virker mistænkelig, mens de selv er igang med at filme en film på deres kamera.

Og faktisk hedder det ka…

Hvad er Auto focus?

01/04/2022 13:24
Billede: Pixabay, Pexels

Autofokus er et elektronisk element, som vi alle mere eller mindre er i kontakt med på daglig basis. Skal du eksempelvis tage et billede, så kommer der altid en lille firkant op på dit kamera, som …

Hvad er det bedste kamera fra Sony?

01/04/2022 11:58
Billede: Pixabay, Hans

Kigger vi på det bedste kamera fra Sony anno 2022, hedder det Sone A7 III. Kameraet ligger i øjeblikket på 5.pladsen ud af 10.

Det er et kamera med høj kvalitet og er lynhurtig. Det er spej…

Hvad er en Selvudløser?

01/03/2022 11:31
Billede: canva.com

En selvudløser var førhen en separat enhed som kunne kobles til kameraer af forskellige typer, og på den måde kunne man trykke på en knap væk fra kameraet for at tage et billede.

Dette var fo…

Hvad er RGB? - Her er forklaringen

18/11/2021 10:44
Billede: Pixabay

Hvad er RGB? - RGB er et farvesprog som består af de primære farver som er rød, grøn og blå, hvor farverne blandes med hinanden på forskellige måder for at skabe nye farver.