Hvad Er Et Objektiv?

13/10/2020 11:20
Billede: Jumpstory

Et objektiv til et kamera er den linse, som du sætter på kameraet for at tage billeder. Du skal både have et objektiv og et kamerahus for at kunne tage billeder.

Dit objektiv afgør, hvor meget lys der kommer ind i dit kamera, når du trykker på udløseren, samtidig med at det styrer, hvor tæt på motivet du kommer, når du skal tage billedet.

Forstå objektivets specifikationer

Der er en række specifikationer for objektivet, som har stor indflydelse på, hvilke billeder du kan tage - og ikke mindst hvordan disse bliver. 

Brændvidde og blænde er her to meget afgørende specifikationer. Brændvidden styrer, billedvinklen. Her er der vidvinkel, normalobjektiv eller teleobjektiv. 

Vidvinkelobjektiver har normalt en brændvidde på under 50 mm. Et normalobjektiv har en brændvidde omkring 50 mm og op til 70 mm. Når du er ude i et teleobjektiv, har objektivet en brændvidde på mellem 80 og 300 mm.

Blænden på objektivet styrer lysindfaldet. Blænden er i praksis det hul, der slipper lyset ind. Blænden ses i forhold til brændvidden. Blænden angives som en bræk med brændvidden i tælleren. 

Du kan derfor have en blænde, der hedder f.eks. f/2.8 eller f/4 eller f/5. Læsmængden regnes dermed ud i forhold til billedets størrelse. Hvilken blænde du tager dit billede med, afgør hvor god dybdeskarphed du har i dit billede. 

Du skal derfor vælge dit objektiv ud fra, hvad du skal tage billeder af. Elementer som belysning, motivets bevægelighed og din mulighed for at iscenesætte og komme tæt på motivet spiller her ind. 

Objektiverne kan nemt koste det samme eller mere end selve kameraet - især hvis du skal have teleobjektiver, der giver dig mulighed for at komme tæt på motivet, selvom du står langt derfra.

Vi takker for støtten

Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af elektronik på deres webshop, heriblandt de smarte apple AirPods, gaming udstyr eller måske en LP afspiller til at genopleve dine gamle plader.

Flere indlæg

Er Auto focus nødvendigt? Få svaret her

28/06/2021 15:36
Billede: Pexels.com

Står du og skal vælge mellem to forskellige kameraer, hvoraf den ene af de to har Auto focus og det andet ikke har. I dette indlæg vil jeg forklare om Auto focus er nødvendigt. Find svaret forn…

Hvad er en drone?

07/03/2021 21:48
Billede: Pixabay

Droner er blevet mere og mere almindelige. Vi ser dem på film, hos udstyrs-nørderne, ved militæret og mange andre steder. Men hvad er en drone egentlig? Dette er det spørgsmål, vi vil besvare i det…

Hvad er full frame?

14/12/2020 09:35
Billede: Pixabay

Hvad er full frame? Full frame bruges i forbindelse med kameraer, hvor det dækker over, hvor stor sensoren i et digitalkamera er. 

Læs mere om hvad full frame er, samt hvordan et full …

Hvad betyder DSLR?

14/12/2020 09:23
Billede: Pixabay

Hvad betyder DSLR? DSLR er et digitalkamera, der bruger et objektiv. SLR står for single lens reflex, så et DSLR står for digital single lens reflex.

DSLR-kameraerne kom på banen i begyndel…

Hvad er JPEG?

10/12/2020 14:37
Billede: Pixabay

JPEG er et af de mange filformater, som bruges til at gemme billeder i. JPEG er især anvendt til at komprimere billeder, der skal bruges digitalt.

JPEG står for Joint Photographic Experts G…

Hvad betyder blænde?

20/10/2020 11:02
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i dit objektiv, der styrer og regulerer, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på kameraets sensor.

Blænden er altså den åbning, som du justerer på, alt …