Hvad Er JPEG?

10/12/2020 14:37
Billede: Pixabay

JPEG er et af de mange filformater, som bruges til at gemme billeder i. JPEG er især anvendt til at komprimere billeder, der skal bruges digitalt.

JPEG står for Joint Photographic Experts Group - men kaldes oftest bare JPEG. JPEG er efterhånden blevet standarden indenfor billedformater på langt de fleste enheder.

Fordele og ulemper ved JPEG

En af de helt store fordele ved JPEG er, at billederne fylder væsentligt mindre, end filer i andre formater gør det. Du kan dermed godt få kæmpe billeder gemt i JPEG, hvor de blot fylder 5-10 MB. Disse filer ville med andre formater fylde 25-50 MB.

Det er netop størrelsen og anvendelsen digitalt, der har gjort JPEG populært i forhold til mange af de andre formater.

Ulempen ved denne komprimering er dog, at du godt kan komme ud for, at JPEG-billeder har en lidt dårligere kvalitet, end andre billedformater har det.

JPEG er dermed ikke det oplagte valg, når vi taler om billeder til f.eks. print. Her er andre formater væsentligt bedre. 

Det er derfor vigtigt, at du har en ide om, hvad dine billeder skal bruges til, når du vælger at gemme dem første gang.

Når det er sagt, så kan du oftest godt printe billeder fra JPEG-filer i op til A4-størrelse, uden at du oplever udfordringer i kvaliteten - hvis altså opløsningen på billedet tillader print i den størrelse.

Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for have støttet muligheden for at udarbejde, dette du lige læste. Her kan du eksempelvis købe Ladekabler til elbiler, og meget meget andet.

Flere indlæg

Hvad er Super 16?

17/05/2022 10:41
Billede: Pixabay, FreeCreativeStuff

Super 16 er et kamera, der er historisk populært og også økonomisk ved brug til billeder eller små film.

Sådan et kamera bliver ofte brugt til industriel- eller uddannelsesmæssige film, men e…

Hvad er Super 8?

17/05/2022 10:21
Billede: Pixabay, Broadmark

Mange forbinder nok Super 8 med en film, hvor unge mennesker oplever en togulykke, som virker mistænkelig, mens de selv er igang med at filme en film på deres kamera.

Og faktisk hedder det ka…

Hvad er Auto focus?

01/04/2022 13:24
Billede: Pixabay, Pexels

Autofokus er et elektronisk element, som vi alle mere eller mindre er i kontakt med på daglig basis. Skal du eksempelvis tage et billede, så kommer der altid en lille firkant op på dit kamera, som …

Hvad er det bedste kamera fra Sony?

01/04/2022 11:58
Billede: Pixabay, Hans

Kigger vi på det bedste kamera fra Sony anno 2022, hedder det Sone A7 III. Kameraet ligger i øjeblikket på 5.pladsen ud af 10.

Det er et kamera med høj kvalitet og er lynhurtig. Det er spej…

Hvad er en Selvudløser?

01/03/2022 11:31
Billede: canva.com

En selvudløser var førhen en separat enhed som kunne kobles til kameraer af forskellige typer, og på den måde kunne man trykke på en knap væk fra kameraet for at tage et billede.

Dette var fo…

Hvad er RGB? - Her er forklaringen

18/11/2021 10:44
Billede: Pixabay

Hvad er RGB? - RGB er et farvesprog som består af de primære farver som er rød, grøn og blå, hvor farverne blandes med hinanden på forskellige måder for at skabe nye farver.